7. helmikuuta 2016

Ohjeet lumppupaperointiin


Tässä tulee nyt kauan kaivatut ja usein kysytyt ohjeet seinän harmaalumppupaperointiin sekä valmiin pinnan pintakäsittelyyn. Lukijoiden keskuudessa on tainnut iskeä keväinen remppainnostus, kun sähköpostiini on tulvinut kyselyitä meidän lumppupaperiseiniin liittyen. Kuten kaikissa perinteisissä työtavoissa, on tässäkin hommassa monta tapaa tehdä ja onnistua. Tämä ohje perustuu kirjoista ja ammattilaisilta saatuihin vinkkeihin sekä omiin kokemuksiini. Meiltä lumppupaperia löytyy eteisen ja makuuhuoneiden seinistä.

Tarvikkeet

Harmaalumppupaperia (arkkeina tai rullana)
Liisteriä
Ison siveltimen
Sumutepullo


Paperoinnin voi tehdä lähes millaiselle pinnalle, eikä pinta vaadi kummempaa pohjatyötä (tapetin suosittelisin kuitenkin poistamaan). Mitä epätasaisempi pinta on alla, sitä elävämpi pinnasta tulee. Hirsiseinä suositellaan monessa ohjeessa paperoitavaksi sanomalehdillä ennen lumppupaperia. Tämän pitäisi estää lumppupaperin repeäminen hirsien eläessä. Meillä ei ole sanomalehteä laitettu hirsipinnalle ja yksi pieni repeämä on pintaan tullut – ei ole meitä haitannut.

Harmaalumppupaperi

Lumppupaperia myydään valmiina arkkeina sekä rullana. Rulla on huomattavasti edullisempaa ja rullatavaran kanssa pystyt itse vaikuttamaan arkin kokoon. Perinteisesti arkkikoko on ollut noin 50x60cm. Rullatavaraa on tullut vasta, kun paperia on alettu valmistaa koneilla. Paperin voi asentaa seinään myös suoraan rullasta. Olen omat paperimme ostanut rullana Byggmaxista, joka on ainakin ennen myynnyt aivan samaa tavaraa muuhun käyttötarkoitukseen. Hinta on ollut huomattavasti edullisempi jopa perinnerakennustarvikkeita myyvien liikeiden vastaavaan rullatavaraan verrattuna. Paperia kannattaa siis kysellä ihan tavallisista rakennus -ja rautatavaraliikkeistä.

Vinkki! Jos teet itse arkit, älä käytä saksia vaan revi arkit. Reunasta tulee elävämpi ja pintaan ei jää liian kovia rajoja. Arkin reunaa voi pehmentää myös hiomapaperilla. Arkkia repiessä käytä apuna viivotinta, että saat arkin reunan suoraksi.



Valmistelut

Valmiit arkit kannattaa sumuttaa kosteiksi, jolloin liisteri imeytyy paremmin. Levitä liisteri isolla siveltimellä kosteisiin arkkeihin ja taita liisteröity arkki odottamaan. Voit siis tehdä valmiiksi isomman kasan liisteröityjä arkkeja. Taitettuna liisteri ei pääse kuivahtamaan.

Paperin asettaminen seinään

Arkit asetetaan seinälle niin, että arkin reuna menee aina edellisen arkin päälle. Arkin ollessa paikallaan arkin voi reippaasti tasoittaa ja painaan kädellä paikalleen. Tähän voi myös käyttää pehmeää lastaa tai rättiä – ihan mikä parhaiten omaan käteen istuu. Lopuksi saumakohtien päälle voi levittää liisteriä varmistamaan, että saumat pysyvät kiinni. Kuivumisvaiheessa voi käydä myös välillä kurkkamassa, ettei mikään reuna ole alkanut irvistämään.

Ennen maalausta

Valmis seinäpinta kannattaa sivellä kerran ohennetulla liisterillä. Paperi on erittäin huokoista ja ilman liisteriä maalikerroksia joutuu maalaamaan useamman. Liisteri on huomattavasti edullisempi vaihtoehto paperin kyllästämiseen kuin maali. Olen itse tehnyt osalle seinistä liisteröinnin kahteenkin kertaan, koska käyttämämme maali on ollut kallista ja seinäpinnat isoja. Tästäkin huolimatta maalia menee varmasti enemmän kuin normaalisti maalatessa.



Maalaus

Meillä on harmaalumppupaperilla laitetut seinät maalattu Gysingen mattapellavaöljymaalilla. Tämä maali vastaan ulkonäöltään liimamaalia, mutta on huomattavasti kulutuskestävämpi. Liimamaalia on käytetty pääasiassa kattoihin, mutta myös seinäpinnoissa esimerkiksi roiskemaalauksissa. Liimamaalilla on todella huono kulutuskestävyys, eikä pinta kestä muun muassa kostealla pyyhkimistä ollenkaan. Tämän takia meillekin valikoitui eteiseen tämä Gysingen vaihtoehto.



 Lumppupaperilla saat luotua tilaan pehmeää historiaa huokuvaa tunnelmaa tai rouhean tehosteseinän uudempaan taloon. Materiaalina lumppupaperi on moneen muuhun vaihtoehtoon verrattuna todella edullinen ja helppo. Tämän materiaalin kanssa et voi epäonnistua!

Toivottavasti tästä postauksesta on apua ja aina saa kysyä lisää, jos jotain jäi epäselväksi.

Mukavaa sunnuntaita kaikille!

14 kommenttia

  1. Tuo teidän eteisen katto on aivan tavattoman kaunis tummine parruineen!

    Meidän piti ensin pinkopahvittaa seinät, mutta mitä enemmän luin lumppupaperoinnista sitä enemmän se alkoi kiinnostaa ja houkuttaa ihan jo helppoutensakin vuoksi. Olemme olleet seiniin tosi tyytyväisiä ja voisi sanoa, että ne ovat vanhimman näköiset uudet pinnat meidän talossa. Me käytettiin selluloosaliisteriä hengittävyyden takaamiseksi ja se jäi mieleen, että liisteriä meni tosi paljon. Samasta syystä kyllä liisteröitiin reilusti, kun maalasimme myös tuolla Gysingen aika arvokkaalla mattapellavaöljymaalilla. Meillä on tullut ratkeamia enemmänkin. Se ei ole mikään ihme, koska kehikkomme ehti olla vain vuoden pystyssä, kun jo teimme lumppupaperoinnin. Minusta nuo ratkeamat tekevät seinistä entistäkin vanhemman näköiset, eivätkä ole meitä haitanneet. Roiskemaalauksesta ne ei myöskään niin kovin selvästi erotu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina! Tuota liisteriä menee todellakin reippaasti tässä hommassa ja siitäkin huolimatta materiaali on kyllä hurja maalisyöppö. Meillä on tuo roiskemaalaus vielä tekemättä :) Teitkö muuten samalla maalilla roiskeet?

      Poista
    2. Tein roiskeet pellavaöljymaaleilla. Halusin melko terävät ja selkeät piskot, joten maalia piti ottaa "roiskimeen" tosi niukasti. Tein tuon roiskimen lopulta vahvoista rautalangoista ja toimi hyvin.

      Mielenkiinnolla odotan teidän roiskemaalausta. Se on mukavaa puuhaa, paikkojen suojaaminen vain melkein työläämpää kuin itse roiskuttelu. :)

      Poista
  2. Mahtavan yksityiskohtaiset ohjeet! Ja pinta on tosiaan ihanan elävä.

    VastaaPoista
  3. Vau, hieno seinä! Ja tässäpä taitaa olla ratkaisu yhteen seinäprojektiini - tai jopa useampaankin :) Mutta kysymys; millä nimellä tuota lumppupaperia Byggmaxxissa myydään? En ainakaan heidän sivuiltaan vielä onnistunut löytämään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Voikukkapelto! :) En itsekään enää muista millä myyntinimellä olemme paperia aikoinaan ostaneet tai onko sitä enää ollenkaan Byggmaxin valkoimassa. Pitää käydä kurkkaamassa – laitan tänne linkin jos löydän tuotteen :)

      Poista
    2. Löytyi! Aluskartonki. Pikkuisen joutui googlettelemaan ja tekemään tutkimustyötä, mutta löysinpäs :)

      Poista
  4. Kiitos ohjeista! Meillä on vintin uusiin huoneisiin toiseen tulossa pinkopahvi, mutta toiseen haluaisin jotain erilaista. Tämä voisi toimia ollen silti perinteinen ratkaisu! Ohjeet olivat perinpohjaiset, mutta palaan kyselemään jos kohtaan ongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mona! Ehdottomasti saa kysellä jos tulee vielä jotain mieleen :)

      Poista
  5. Nyt on aika suunnitella vanhan veneverstaan työhuoneiden kunnostamista. Viikonloppuna saavat vanhat kupruilevat pinkopahvit kyytiä ja lumppupaperia laitetaan tilalle. Mietinnän alla on vielä seuraavat asiat:

    - Käykö ihan tavallinen rautakaupasta ostettu liisteri, millä laitetaan esim kuitutapetit?
    - Missä suhteessa liisteriä ohennetaan vedellä, jotta sen voi sivellä paperin päälle ennen maalausta? Kauanko on kuivumisaika, jotta päälle voi maalata?
    - Maalista... käykö mikä tahansa hengittävä öljymaali?

    :D
    Ehkä vähän hölmöjä kysymyksiä, mutta haluan tehdä varmasti oikein :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikinä ei ole hölmöjä kysymyksiä ;) Mikä tahansa liisteri tai tapettiliima käy – kannattaa valita kohteen mukaan. Liisteriä voi ohentaa puolet vedellä tai vähemmän. Ohennetun liisteröinnin voi tehdä myös kahteen kertaan. Seinä on kuiva sitten kun se tuntuu kuivalta. Tähän vaikuttaa tilan lämpötila ja miten paljon on läträtty liisterillä – kannattaa kuitenkin laittaa kunnolla liisteriä ja odottaa rauhassa kuivumista (ainakin vuorokausi menee). Öljymaaleista suosittelen Gysingen mattapellavaöljymaalia, myös Domus Classicalla on muistaakseni mattamaali. Tavallinen kiiltävämmän pinnan jättävä öljymaali toimii myös, mutta ei ole välttämättä yhtä kaunis.

      Poista
  6. Hei! Tiedätkö, voiko lumppupaperin kiinnittää vehnäjauholiisterillä? Olemme kiinnittäneet sillä makulatuuripaperia huokoiselle puukuitulevylle, ja se on pysynyt hyvin seinässä.

    Kyselee Leena-Kaisa

    VastaaPoista

© Local Artisan. Design by Fearne.